Renault elektrikli modeli olan Fluence ZE Avrupa ve Türkiye’de beklediði talep ve ilgiyi bulamadýðýndan artýk üretilmiyor.Elektrikli otomobil konusunda 4 milyar euro yatýrým planlayan Renault’nun hesaplarý karýþtý.2010 yýlýnda Bursa Oyak Renault tesislerinde üretimine baþlanan ZE 2013 yýl sonu itibari ile üretimi sonlandýrmýþtý.
Aslýnda Renault için büyük hayal kýrýklýðý yaratan Elektrikli Fluence ZE modelinin yýllýk 20 bin adetlik üretimi planlanýyordu,talep artýþý halinde 30 bin’e çýkacaktý.Elektrik motorunu Fluence gibi iri kýyým bir modele uygulayacaðýna daha küçük bir modele uygulasa ve menzili 250-300 Km bandýna çýkarabilseydi baþarýlý olabilirdi.
Oyak Renault, Ýsrail ve Danimarka’ya 5 yýlda yaklaþýk 100 bin adet elektrikli Fluence satacaktý. Ancak tahminler gerçekleþmedi, Avrupa ülkelerinden elektrikli Fluence ZE’ye beklenen sayýda sipariþ gelmedi.Türkiye’de ise toplam 215 adette kalan sayý ciddi bir hayal kýrýklýðý yarattý.
Peki bu büyük fiyaskonun altýnda yatan sebepler nelerdi,bunu kýsaca sýralayalým.
1-Benzinli ve dizel araçlara oranla pahalý olmasý.
2-Yýllýk 10 bin km kullaným için aylýk 83 euro akü kirasý.
3-Kýsa menzilinden dolayý þehirler arasý kullanýlamamasý.
Bu 3 temel maddeyi þöyle bir açalým.Araca sahip oluyorsunuz ancak akülerine sahip olamýyorsunuz,(yani bedenine sahip oluyorsunuz ama ruhuna asla)sadece aküleri kiralýyorsunuz,benzin ve dizel araçlara oranla pahalý olan aracýn aküsüne kira ödemek her kullanýcýnýn hoþuna gidecek bir davranýþ deðil.
10 bin km’ye kadar aylýk 83 euro akü kirasý bu günün kuru ile aylýk 250 Tl,Bu paraya akar yakýt alýrsak,yaklaþýk 50 Lt yakýt eder ki ortalama benzinli bir modele göre 500-550 km yol anlamýna gelir,dizelde ise biraz daha fazla menzil eder , bu durum ZE’nin baþarýsýzlýðýnýn temel sebebidir. Bir diðer sebep ise uzun þarz süresi ve kýsa menzili,bu durum ise þehirler arasý yolculuðu imkansýz kýlýyor,menzil ve þarz süresini göz önüne aldýðýmýzda Fluence ZE ile Ankara-Ýstanbul arasý mesafeyi 185 km menzil ve 8 saat þarz süresi hesaplandýðýnda 19 saat’te alýyor,Çünkü her 185 Km’de 8 saat þarz bekliyorsunuz.Elektrikli araçlar için altyapý sorunu,þarz istasyonlarýnýn kurulmamasý dibi etkenler ise diðer sebepler.Aslýnda burada ciddi bir handikap var,zaten ciddi talep olsa gerekli altyapý oluþacaktýr.
Renault, yeni hedefinde Zoe Z.E, Twizy Z.E. ve Kangoo Z.E.gibi modeller var,Renault 2020 yýlýnda toplam elektrikli oto pazarýnýn %10’unu almayý öngörüyordu ve 500 bin elektrikli araç satmayý planlýyordu,oysa ki Avrupa pazarýnda sadece 14 bin sata bildi.Elektrikli otomobillerde istenilen baþarýyý elde etmenin tek yolu var,kýsa þarz süresi uzun menzil ve daha insaflý akü kirasý.
Yakýn zamanda geliþtirilecek teknoloji ile 1-1.5 saat’te þarz ve en az 300-350 Km menzil vaad edilirse o zaman bu baþarý kendiliðinden gelecektir,Renaul’un dizel ve benzinli modelleri ise piyasanýn hakim otomobillerinden olmayý sürdürüyor.